Op dit moment hebben wij last van een storing in onze telefooncentrale. We werken aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.

Per 1 januari 2017 zijn ondernemers die een bv hebben, verplicht om publicatiestukken middels SBR (Standard Business Reporting) te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Nu kunnen zij dit uiteraard zelf doen, maar in grofweg negentig procent van de gevallen neemt de financiële intermediair deze taak op zich. Vanaf boekjaar 2015 wordt deze handeling ondersteund door diverse softwareleveranciers, waaronder King.

Voor SBR in het algemeen is er nog geen roadmap uitgestippeld, maar de overheid wil dit in toenemende mate verplichten. Tegelijkertijd zien we diverse bewegingen rondom SBR. De grote banken hebben bijvoorbeeld aangegeven dat men vanaf 2017 extra moet betalen voor kredietaanvragen die niet via SBR worden ingediend. En zo zijn er meer ontwikkelingen op dit gebied die aandacht vragen.

Vragen omtrent SBR en de jaarrekening

De ontwikkelingen rondom SBR roepen de nodige vragen op, onder meer omtrent de jaarrekening. Prangende vraagstukken zijn onder meer:

  • Is het mogelijk om rechtstreeks vanuit de financiële administratie een jaarrekening te produceren op basis van SBR?
    Het antwoord op deze vraag is veelal ‘ja’;
  • Kun je gegevens uit de jaarrekening ook aanbieden aan de Kamer van Koophandel?
    Als je dit wilt weten, kun je het beste informatie inwinnen bij je softwareleverancier. Sommige partijen maken het mogelijk, andere (nog) niet;
  • Hoe belangrijk is de jaarrekening – die vaak veel geld kost – nog met het oog op alle nieuwe ontwikkelingen?
    Wanneer SBR en RGS (Referentie Grootboekschema) beter integreren, vergroot dit de kans en mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de financiële administratie een jaarrekening te produceren. Dit kan dan met enkele muisklikken geschieden. Zo zijn er minder kosten verbonden aan het produceren van de jaarrekening, terwijl de gegevens van de jaarrekening bovendien kunnen worden hergebruikt voor allerlei andere rapportages en aangiftes.

Bij het beantwoorden van dergelijke vragen is het belangrijk om niet alleen te focussen op het wettelijk verplichte gedeelte, maar ook op wensen van klanten. King Business Software adviseert hier regelmatig bij en heeft diverse voordelen van SBR vertaald naar mogelijkheden in het King Aangifte Dashboard. Maar wat zijn die voordelen nu eigenlijk?

Wat kan SBR je bieden?

Ten eerste heb je vanaf 2017 één database die je in staat stelt om vanuit de financiële administratie diverse SBR-rapporten te maken, waaronder ICP, OB, OB-suppletie, KvK en inrichtingsstukken. Je stelt alles vanuit een en dezelfde informatiebron samen. Dat is efficiënt en minder foutgevoelig. King Aangifte Dashboard ondersteunt nu ook de kredietrapportage voor de banken.

Daarnaast vinden ondernemers het vaak zeer handig dat ze alles digitaal kunnen regelen: van het geven van een akkoord tot het zetten van een digitale handtekening. Processen worden zo makkelijker en inzichtelijker.

En ook financiële intermediairs ondervinden de nodige voordelen. Zo hoef je alles slechts eenmaal in te vullen wanneer je stukken aanlevert via SBR. Deze stuur je naar de klant voor akkoord en na accordering worden ze met een druk op de knop verzonden naar Digipoort. Deze digitaliseringsslag maakt het dus ook een stuk eenvoudiger!

Wil je hier meer over weten? Neem gerust eens contact met ons op. King Business Software vertelt je graag meer over de mogelijkheden!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
300200 website sbr

Het King Aangifte Dashboard

King Business Software heeft hiervoor software ontwikkeld waarmee je allerlei SBR-rapporten kunt produceren: het King Aangifte Dashboard. Dit hebben we ook geheel in eigen beheer, dus je krijgt alleen met ons te maken: ondersteuning direct door de producent. Zo hebben we het nuttige (makkelijk kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen) gecombineerd met het aangename (hergebruik van ingevoerde data, de voordelen van SBR).